دیتاسنترهای زیست سازگار میتوانند بهترین مخزن برای ذخیرهسازی، تحلیل، مدیریت و انتشار دادهها باشند. بهواسطه این فناوری میتوان با به حداقل رساندن اثرات مخرب زیستمحیطی، بهراحتی شرایط را برای استخراج دانش در حوزهها و علوم پزشکی، الکتریکی، مکانیکی، کامپیوتری و غیره به هدف اخذ تصمیمات و راهکارهای استراتژیک و کسب بهرهوری فراهم کرد. در این مقاله هدف ما بیان قوانین و مقررات و گواهیهای جهانی دیتاسنترهای زیست سازگار است.
در این خصوص به هدف پیادهسازی پروژه دیتاسنترهای زیست سازگار، ابتدا موقعیت جغرافیایی محیط از نظر شرایط آب و هوایی و اکوسیستمهای موجود برای تعیین بهترین دستورالعمل بینالمللی مورد بررسی قرار گرفته شده است.
این بررسی به همت متخصصان به هدف تعیین کارآمدترین راهکار کمک به صنعت دیتاسنتر که بتواند از نظر مصرف انرژی بیشترین سازگاری با محیط زیست را داشته باشد انجام میشود. در نهایت شیوهنامه عملی بهدست آمده، برای همه دیتاسنترهای قدیمی و جدید که با پروتکلهای دیتاسنترهای زیست سازگار مطابقت دارند قابلاجرا است.
بهطورکلی، چرخه حیات دیتاسنتر به قسمتهای مدیریت، طراحی، ساخت، تدارکات، نگهداری، بهرهبرداری تقسیمبندی میشوند.
اصلیترین حوزههای مقرراتی که بخش گواهی اجرای پروژههای احداث دیتاسنتر سبز را شامل میشوند، به موارد زیر تقسیم میشوند:
راهنما و شیوهنامه عمل توسط BEAM Society Limited با همکاری گروه وسیعی از محققان ازجمله متخصصان و دستاندرکاران صنعت متشکل از اپراتورها، فروشندگان، مشاوران، استادان دانشگاه، نهادهای حرفهای و دولتی تهیهشده است. در ادامه این برنامه مرجع، برای متولیان و متخصصان صنعت دیتاسنتر و همچنین دفاتر و ادارات انتشاریافته و توسط آنها پذیرششده است. از طرفی دیگر BEAM Society Limited همچنین ابزار ارزیابی BEAM Plus Data Centers را برای ارزیابی – گواهی دیتاسنتر سبز توسعه داده است. برای دانلود به این لینک مراجعه کنید.
تلاش برای محقق ساختن فناوری دیتاسنتر سبز از سال ۱۹۸۰ توسط موسسه Uptime آغازشده است.
در سال ۲۰۰۷ توسط گرین گرید، موضوع مهم توان مصرفی انرژی (PUE) برای مصرف انرژی مطرح شد که به نام استاندارد واقعی پایش بهرهوری انرژی نام گرفت. همانطور که دیتاسنترها از برق بسیار زیادی استفاده میکنند، برای افزایش پایداری و سبز نمودن این فناوری باید آگاهی لازم به مقدار مصرف انرژی دیتاسنتر را داشته باشید.
زمانی که گرین گرید برای اولین بار استاندارد PUE را معرفی نمود، مقدار مصرف انرژی را بین اعداد ۲.۵ تا ۳.۵ اندازهگیری کرد. در ادامه بر اساس توجه به این موضوع نتیجههای بهدستآمده به سطوح ۱.۵ کاهش یافت. امروزه میتوان بهترین عملکردها را در حدود ۱.۱ PUE نیز مشاهده کرد.
در سال ۲۰۱۴، موضوع صرف انرژیهای زیاد برای خنکسازی دیتاسنتر توسط گروه تحقیقاتی ASHRAE منتشر شد. بر این اساس مشخص شد که انرژی زیادی برای تبخیر آب و مرطوبسازی صرف میشود. اما میتوان با کاهش سطوح RH در دیتاسنتر، صرفهجویی بسیار زیادی را در اتلاف انرژی ایجاد کرد.
امروزه در قاره آسیا و اقیانوسیه موضوع داغ استفاده از دیتاسنترهای سبز، به هدف اجرای قوانین زیستمحیطی و اعمال شیوهنامههای امنیتی سبز در حال اجرا است. به همین منظور سرمایهگذاران میلیاردها دلار را به تحقق این صنعت اختصاص دادهاند. اما باوجود مساعدت دولتها برای کنار گذاشتن سوختهای فسیلی، موضوع مهمی که موجبات اختلال را برای اجرای این پروژه مهیا کرده، اشتهای بیشازحد این تأسیسات برای مصرف انرژی برق است.
با توجه به آنلاین شدن کسبوکارها، روزبهروز تقاضا برای ذخیرهسازی دادهها بیشتر میشود. بر این اساس استقبال شرکتها برای استفاده از رایانش ابری بیشتر شده و این موضوع انفجار دادههایی که باید ذخیرهسازی و پردازش شوند و رونق سرمایهگذاری برای دیتاسنترها را به دنبال دارد. اما طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی در سال ۲۰۲۰، مصرف برق جهانی دیتاسنترها بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ تراوات ساعت بوده است که این موضوع با میزان استاندارد مصرف برق جهانی فاصله داشته و مشخص است که شرایط کاهش مصرف انرژی را شامل شده است.
هدف بیشتر کسبوکارها تا سال ۲۰۵۰ رسیدن به بیشترین کاهش مصرف انرژیهای فسیلی مخصوصاً در دیتاسنترها است. به همین خاطر برای طراحی یک دیتاسنتر سبز و پایدار، لازم است که راهکارهایی را برای اعمال صرفهجویی و افزایش کارایی انرژی و کمک به سلامت سیاره زمین و محیطزیست انتخاب کنید. در ادامه منابع انرژی موجود را با منابع تجدیدپذیر و سبز جایگزین کنید. این کار شرایط تولید گاز کربن CO2 را به حداقل رسانده و موجبات کاهش تخریب اتمسفر را به دنبال خواهد داشت.
برای رسیدن به یک سیستم عملی کاملاً سبز برای دیتاسنترهای زیست سازگار، به یک رویکرد طراحی سهجانبه نیازمند است.
برای تحقق فناوری پایدار در دیتاسنترهای زیست سازگار، میتوانید از
امروزه خوشبختانه راههای مختلفی برای ایجاد بهبودهای اقتصادی و سازگاری با محیطزیست برای کاربری از دیتاسنترها وجود دارد.
در قاره اروپا کشورهایی از جمله نروژ، آلمان، بریتانیا، ایتالیا، پرتغال، ایرلند و فرانسه و ایالاتمتحده بیشترین مراکز داده سبز را در جهان دارند. در این میان اروپا دارای بیشترین و خاورمیانه و آفریقا کمترین مراکز داده سبز را به خود اختصاص دادهاند. در سال ۲۰۱۹ نیز فیسبوک و گوگل ساخت یک کابل فیبر زیردریایی جدید ماوراء اقیانوس اطلس به نام HAVFRUE را در پرونده کاری خود ثبت کردهاند.
مراکز داده در زمینهی انتشار گازهای گلخانهای، ۲ درصد از کل انتشار جهانی را به خود اختصاص دادهاند. جدای از آن میتوان به E-Waste همان زبالههای الکترونیکی که از فعالیتهای بهروزرسانی دیتاسنتر است نیز اشاره کرد.
بر اساس گزارش اخیر EPA، بهطورکلی زبالههای الکترونیکی میزانی برابر ۲٪ از زبالههای جامد و ۷۰٪ از زبالههای سمی جهان را تشکیل میدهد.
تغییر ماهیت دیتاسنترها به فناوری پایدار و سبز نهتنها برای صرفهجویی در انرژی، بلکه برای کاهش نیاز به زیرساختهای خنککنندگی گرانقیمت و البته نجات سلامت محیطزیست نیز مؤثر است. استفاده از انرژیهای پایدار یا تجدید پذیر میتوانند نوید داشتن یک منبع انرژی فراوان و قابلاعتماد را که میتواند بهطور قابلتوجهی بازده مصرف برق (PUE) را کاهش دهد را به جهان معرفی کند.
استفاده از دیتاسنترهای زیست سازگار به نیت نجات زندگی در سیاره زمین، موجب کاهش تولید و انتشار گاز کربن خواهد شد. از طرف دیگر این فناوری میتواند در زمینهی صرفهجویی و مصرف بهینه از منابع انرژی نیز بسیار کارآمد باشد. با توجه به پیشرفت علم و وجود تنوع در فعالیت کسبوکارها، روزانه نرخ تولید دادهها افزایشیافته و نیاز به استفاده از سیستمهای جمعآوری، ذخیرهسازی به هدف تحلیل از دادهها بیشتر میشود. به همین دلیل اهمیت استفاده از دیتاسنترهای زیست سازگار نیز روزبهروز بیشتر خواهد شد.